Skip to content

Co warto wiedzieć o czerwonej herbacie
Czerwona herbata, choć wieloletnio prosperująca w kraju , a także Europie od względnie niedawna, obecnie znacznie zyskuje na popularności. Rosnąca w Junnan, jest obecna w chińskiej tradycyjnej gastronomii od tysiącleci. Jej przeróżne zalety dietetyczne są współcześnie potwierdzone przez dużej ilości naukowców w rozmaitych międzynarodowych publikacjach.

Czerwona herbata, choć znana w Polsce i Europie od relatywnie niedawna, teraz o wiele zyskuje na popularności. Rosnąca w Yunnan, istnieje w junnańskiej tradycyjnej kuchni od setek lat. Jej różne zalety prozdrowotne są w dwudziestym pierwszym wieku potwierdzone przez dużej ilości naukowców w licznych międzynarodowych publikacjach.

Właściwości herbaty

Autor: Eduardo Mueses

Wiele osób zadaje sobie pytanie: czerwona herbata – na co pomaga? Do jej przede wszystkim podawanych właściwości należy wspomaganie metabolizmu – ma udowodnione łagodne funkcjonowanie odchudzające, lecz nie jest to jej jedyna zaleta. Herbata pu-erh (podobnie jak zielona herbata) posiada sporo przystępnych antyoksydantów, które prewetują groźnemu dla organizmu stresowi oksydacyjnemu, jaki ma funkcjonowanie postarzające.link tutaj rezonans magnetyczny kraków rezonans magnetyczny krakówPoza tym obniża poziom złego cholesterolu, poprawia krążenie, ma też funkcjonowanie lekko uspokajające.

Na pewno dobrze wówczas wiedzieć, iż są duże różnice pomiędzy czerwoną herbatą, a często mylonym z nią rooibosem. Wyjątkowy smak , a także barwa czerwonej herbaty (tak zwanej herbaty pu-erh) jest osiągany dzięki podwójnej fermentacji, dzięki jakiej uwalnia się mnóstwo korzystnych dla ludzi naturalnych związków chemicznych – dlatego jest bardzo z reguły polecana poprzez dietetyków , a także ludzie znające się na ziołach.

Pyszne herbaty

Autor: Elin Schönfelder
Źródło: http://www.flickr.com

Natomiast rooibos nie tylko całkowicie nie ulega fermentacji, ale jak również nie powinno się do herbat – jest to roślina uprawiana w Afryce, a konkretniej w górach Cedarberg, którego liście są suszone jak również cięte na małe kawałki. Smak rooibosu jak również czerwonej herbaty znacznie się różni – herbata pu-erh ma charakterystyczną goryczkę, często łagodzoną w Europie za pomocą aromatów – przeważnie cytrusów. Im na dłużej dojrzewa herbata czerwona, tym ma lepsze właściwości smakowe oraz zdrowotne.

Czerwona herbata – w czym pomaga? Wysokojakościowa herbata czerwona posiada unormowaną ilość teiny, fluoru, białka oraz olejku eteryczneg. Jest na pewno wskazana dla osób z problemami z nadwagą, trawieniem i układem moczowym – ma bowiem cechy moczopędne, przydatne przy chociażby leczeniu stanów zapalnych.

W Junnan herbata pu-erh jest tradycyjnie używana jako preparat osłabiający konsekwencje nadmiernego spożycia alkoholu.

Zobacz, co opublikowano w tekście (https://lomza.centrumdemed.pl/ceny-implanty/) – to także dotyczy tej samej problematyki, więc niewątpliwie również Cię zainteresuje.

Owo funkcjonowanie najprawdopodobniej zawdzięcza przyspieszaniu trawienia – szkodliwe substancje wpływające na złe samopoczucie po upiciu się szybciej są wydalane z organizmu. Z pewnością warto wiedzieć, iż posiada ogrom następnych zastosowań w tradycyjnej chińskiej medycynie. Jednak też amerykańska medycyna udokumentowała już w nowym tysiącleciu niemało znakomitych cech herbaty pu-erh – też należy sięgnąć do tych źródeł.