Skip to content

Dieta dr Budwig – lniany olej jako cudowny lek na wszystkie choroby
Dieta dr Budwig najpowszechniej jest określana jako antynowotworowa, chociaż ma pomagać także w innych schorzeniach. Twórcą diety jest dr Johanna Budwig. Była ona absolutną specjalistką biochemii tłuszczów, proponowała leczenie dolegliwości racjonalnym odżywianiem. Opisaną tutaj dietę przedstawiła w 1951 roku. Ten sposób odżywiania służy przede wszystkim do tego, żeby dostarczać naszemu organizmowi przykładowo błonnik, antyoksydanty lub kwasy omega-3.

Dieta dr Budwig najpowszechniej jest przedstawiana jako antynowotworowa, choć ma pomagać także w innych schorzeniach. Autorką diety jest dr Johanna Budwig. Była ona absolutną specjalistką biochemii tłuszczów, leczyła choroby odpowiednim odżywianiem. Opisaną tutaj dietę stworzyła w 1951 roku. Ten sposób żywienia służy głównie do tego, aby dostarczać naszemu organizmowi m.in. błonnik, antyoksydanty czy kwas omega-3.

Dlatego też bazowym składnikiem jest tłoczony na zimno olej lniany. Jak prezentuje się ta dieta (http://www.dietografia.pl/)?
Przede wszystkim należy podkreślać, że olej lniany tłoczony na zimno jest z pewnością najistotniejszym składnikiem. Powinno się odstawić wszystkie inne tłuszcze, to jest olej, masło czy margarynę. Podczas stosowania diety nie spożywamy potraw smażonych oraz tłustych.
warzywa smażone na oleju lnianym
Autor: Lablascovegmenu
Źródło: http://www.flickr.com

Każdego dnia należy jeść specjalnie przygotowaną pastę z wspominanego oleju, dodatkowo powinno się dodawać go do sałatek. W jaki sposób wykonać pastę? Olej lniany mieszamy z chudym twarogiem, którego zawartość białka musi wynosić 20%. Dodatkowo zalecane jest także spożywanie siemienia lnianego. Ważne w diecie są suszone lub świeże owoce, sok z kiszonej kapusty, którego w ciągu dnia powinno się pić 1 szklankę, koniecznie rano, kasze bezglutenowe lub płatki owsiane. Bardzo ważne jest to, że wszelkie produkty zastosowane w diecie muszą być ekologiczne, należy więc zwrócić na to szczególną uwagę. Wspominane już było, że w diecie nie wolno spożywać wszelkich tłuszczów prócz oleju lnianego. Należy także podkreślić, że osoby stosujące tę dietę muszą rezygnować z cukru i słodzików. Zamiennikiem jest miód, jak i sok z winogron. Co jeść, kiedy przechodzimy na tego typu dietę? Pomijając omówioną już pastę i sok z kapusty kiszonej, powinniśmy jeść świeże warzywa, najodpowiedniejsze będą te kapustne, kolejno nie wolno pominąć owoców. Ważne są także świeże soki. Codzienne jedzenie zbóż i ryb pod różnymi postaciami jest równie dobre dla naszego zdrowia. Jeżeli mamy ochotę na spożycie mięsa, dopuszczalne jest jedynie takie, które otrzymamy w ekologicznych gospodarstwach. Powinno się jednak zrezygnować z mięsa, kiedy choroba jest poważna. Na koniec trzeba również wspomnieć o piciu 2 litrów wody w ciągu dnia. Woda musi być źródlana, omija się mineralną.

Stosując tę dietę należy pamiętać, że nie można jest traktować jako jedyne lekarstwo. Rzecz jasna takie sposób żywienia na pewno nie będzie szkodliwy, jednak rezygnowanie z innych terapii jest dużym błędem. dieta dr Budwig to po prostu dodatek do leczenia – produkty do diety dr Budwig. Zdecydowanie nam nie zaszkodzi i jest naprawdę bezpieczna dla zdrowia, warto więc z niej korzystać, by poczuć się lepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*