
Niestety, sól – producent soli drogowej – jest w zbyt dużych ilościach dodawana do różnorakich produktów, więc raczej spożywamy jej zbyt wiele. Najlepiej skorzystać z soli morskiej, lecz dobra jest także nieoczyszczona sól kamienna- , jak i różnego rodzaju mieszanki ziołowe lub przyprawy. Co ciekawe, u najmłodszych polecane jest całkowita rezygnacja ze stosowania soli, bo w nieprzetworzonych produktach spożywczych chlorek sodu znajduje się naturalnie.
Więc jeżeli nasze dziecko będzie miało odpowiednie spożycie tego rodzaju produktów takich jak warzywa, owoce czy ryby, to zapotrzebowanie zostanie wystarczająco pokryte. Nadmiar soli bardzo obciąża pracę nerek dzieci, ale również zwiększa zagrożenie pojawienia się chorób w dorosłym wieku. Mowa tu o tego typu problemach, tj. wysokie ciśnienie krwi, za duże zatrzymywanie wody i nieregularne bicie serca. Może to wpłynąć na zawał serca lub udar mózgu.
