Skip to content

Jak wygląda historia alkoholu i jak właściwie powinno się go spożywać? Jak wyglądają polskie praktyki spożywania różnych trunków?
Lubiane napoje procentowe zjawiły się w naszej historii zupełnie później niż wino czy piwo. Chińczycy w VII p. n.e tworzyli wódkę z ryżu. W III wieku p. n.e destylacje wina przypomina Arystoteles, mimo to zapewne to naukowcy arabscy VIII wieku n. e. jako pionierzy zdobyli płyn o większej zawartości alkoholu niż ta uzyskiwana w rezultacie fermentacji.

Lubiane napoje procentowe zaistniały w naszej historii zupełnie później niż wino czy piwo. Chińczycy w VII p. n.e produkowali wódkę z ryżu. W III wieku p. n.e destylacje wina przytacza Arystoteles, mimo to prawdopodobnie to naukowcy arabscy VIII wieku n. e. jako pionierzy otrzymali ciecz o wyższej zawartości alkoholu niż ta uzyskiwana w drodze fermentacji.

koniak

Autor: Otard
Źródło: Otard

Do Europy tajna wiedza alchemików arabskich trafiła w XII wieku za sprawą jadących z krucjat krzyżaków. Spirytus początkowo oznaczono za lek wydłużający życie i chwytający młodość. Stąd jego nazwa „aqua vitae” a więc woda życia. W sumie w szybkim tempie, bo już w XIV wieku alkohol przestał być lekarstwem. Przeznaczenie do produkcji, zamiast wina, żyta i jęczmienia ułatwiło produkowanie trunku, który został ogólnie używanym trunkiem. Z biegiem lat wódka zaczęła nabierać charakteru bardzo powiązanego z produktem, z którego powstała.

W ten sposób pojawiły się robione ze słodu jęczmiennego szkocka whisky i irlandzka whiskey, angielski gim robiony z różnych rodzajów zbóż, holenderski genever, w krajach skandynawskich- aquavit, a w Polsce- okowita. W połowie XVIII wieku zaczęto wytwarzanie spirytusu z ziemniaków. Później do produkcji dawano coraz to nowsze elementy i technologie, kreując różnorodne rodzaje napojów alkoholowych.

Jeśli podoba Ci się analizowany artykuł, kliknij ten odnośnik – z pewnością też warto zobaczyć tu (http://stacjakontroli.wroclaw.pl/pl/kontakt) jeszcze jeden ciekawy materiał.

Aktualnie ciężko sobie wyobrazić życie bez kapki napojów wyskokowych, dla aromatu, smaku, dla

Szklanka do whisky

Autor: Lars Sinda
Źródło: http://www.flickr.com

przyjemności. Znacznie więcej Polaków pije dla radości, a są to z pewnością trunki z niewielkich browarów, bardzo popularne w ostatnim czasie, a także wina.

Mnóstwo ludzi również próbuje whisky czy koniaku. Te alkohole dawniej były niezwykle drogie i niedostępne dla większości, teraz również mają swoją cenę, ale już więcej osób stać na taki rodzaj napojów alkoholowych. Tego typu alkohole dobrze pić w specjalnych do tego celu szklankach, jak szklanki do whisky i kieliszki do koniaku, np. rewelacyjny zestaw. Wkolejnym wypadku będzie to trochę komicznie się prezentować. Pomyślmy sobie na przykład, że wino potrafimy pić w kuflu lub piwo w kieliszku do wina.

Sprawdź następne pokrewne bardzo cenne źródło informacji na rozważany problem – kliknij tutaj oraz poznaj więcej w serwisie fasady wentylowane.

Nieco to niedopasowane, w taki sam sposób należy pomyśleć o whisky czy koniaku, i ogólnie dobrać właściwe naczynia, do wyznaczonego gatunku alkoholu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*