
Do Europy tajna wiedza alchemików arabskich trafiła w XII wieku za sprawą jadących z krucjat krzyżaków. Spirytus początkowo oznaczono za lek wydłużający życie i chwytający młodość. Stąd jego nazwa „aqua vitae” a więc woda życia. W sumie w szybkim tempie, bo już w XIV wieku alkohol przestał być lekarstwem. Przeznaczenie do produkcji, zamiast wina, żyta i jęczmienia ułatwiło produkowanie trunku, który został ogólnie używanym trunkiem. Z biegiem lat wódka zaczęła nabierać charakteru bardzo powiązanego z produktem, z którego powstała.
W ten sposób pojawiły się robione ze słodu jęczmiennego szkocka whisky i irlandzka whiskey, angielski gim robiony z różnych rodzajów zbóż, holenderski genever, w krajach skandynawskich- aquavit, a w Polsce- okowita. W połowie XVIII wieku zaczęto wytwarzanie spirytusu z ziemniaków. Później do produkcji dawano coraz to nowsze elementy i technologie, kreując różnorodne rodzaje napojów alkoholowych.
Jeśli podoba Ci się analizowany artykuł, kliknij ten odnośnik – z pewnością też warto zobaczyć tu (http://stacjakontroli.wroclaw.pl/pl/kontakt) jeszcze jeden ciekawy materiał.
Aktualnie ciężko sobie wyobrazić życie bez kapki napojów wyskokowych, dla aromatu, smaku, dla

przyjemności. Znacznie więcej Polaków pije dla radości, a są to z pewnością trunki z niewielkich browarów, bardzo popularne w ostatnim czasie, a także wina.
Sprawdź następne pokrewne bardzo cenne źródło informacji na rozważany problem – kliknij tutaj oraz poznaj więcej w serwisie fasady wentylowane.
Nieco to niedopasowane, w taki sam sposób należy pomyśleć o whisky czy koniaku, i ogólnie dobrać właściwe naczynia, do wyznaczonego gatunku alkoholu.