
Przede wszystkim na pewno warto postawić na zdrowe oleje i oliwy (najlepsze oliwy i oleje) – jeśli do tej pory smażyłeś swoje potrawy na zwykłym oleju, na pewno nadszedł właściwy czas aby to zmienić. Jeżeli używałeś do smażenia dla przykładu masła, bez wątpienia również nadeszła pora, aby wprowadzić pewne zmiany nawyków żywieniowych. Dużo olejów, a przede wszystkim masło, nie są przystosowane do tak dużych temperatur jak te występujące podczas smażenia – wówczas olej czy masło rozgrzane do zbyt dużej temperatury po prostu zaczynają się palić, wydzielając niebezpieczne substancje. Dlatego nieźle jest używać dla przykładu polskiego oleju rzepakowego, który nie tylko jest nader zdrowy, ale również wytrzymuje wysokie temperatury. Jeżeli chcesz szczególnie dbać o swoje zdrowie, na pewno powinieneś ograniczyć spożycie pieczywa z supermarketów, które ma bardzo nieduże wartości odżywcze.