Aby zgłębić informacje na prezentowany wątek, to na początku poznaj pozostałe dane na to zagadnienie – wszystkie materiały przeczytaj w witrynie (http://tablicowo24.pl/kategorie/tablice-ceramiczne/).
Z rozszerzaniem diety nie musimy się spieszyć. Jeśli lekarz do którego mamy zaufanie nie nakaże innego postępowania, kaszkę najlepiej wprowadzić do menu od szóstego lub siódmego miesiąca, nawet tę dopuszczalną od czwartego miesiąca.

Na wstępie z rozwagą wprowadźmy kleiki bezmleczne i bezglutenowe: kukurydziane oraz ryżowe, wyłączając w ten sposób możliwość nabycia alergii pokarmowej. Owe kaszki dla niemowląt możemy przygotować na bazie mleka modyfikowanego, pokarmu mamy lub – http://okulus.pl/ wody przegotowanej.Kiedy nadejdzie chwila gdy maluchowi spodoba się smak jego nowego dania, możemy wprowadzić kaszki mleczno-ryżowe, które przygotowujemy na na bazie wody. Na rynku znajdziemy ich wiele rodzajów i smaków. Im maluch jest starszy, tym bardziej nieznane mu smaki możesz mu podawać. Około dziesiątego miesiąca możemy przechodzić na kaszki pszenne i wielozbożowe, tudzież bogatą w witaminy owsiankę.
Każdą kaszkę przygotowujemy bacznie czytając instrukcję na opakowaniu.Jedynie dodajemy ją do płynu o temperaturze ok. 36-38 st. i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Wybieramy tę konsystencję, która szczególnie odpowiada naszemu dziecku. Możemy przygotować gęstą papkę lub kaszkę bardziej wodnistą, łatwiejszą do połknięcia. Niezależnie od konsystencji kaszkę lepiej podawać łyżeczką, rezygnując ze smoczka. Ma to znaczenie zdrowotne dla zgryzu i zębów.