
Jeśli używamy olej lniany, łatwo pozyskamy właściwe stosunki omega 3. A jeżeli na dodatek spożyjemy porcję ryb parę razy w tygodniu, mamy możliwość być spokojniejsi o własne zdrowie. Ażeby olej nie zaprzepaścił swoich drogocennych właściwości, musi być właściwie wyrabiany i przechowywany (kliknij). Potrzebuje być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod wpływem światła zaczyna się starzeć i oksydować.
Olej lniany powinien mieć płynną spoistość i być idealnie klarowna. absorbuje inne zapachy, w związku z tym wypada opakowania precyzyjnie zamykać. Oleje (Zdrowystragan – sklep z eko-żywnością) powinno się składować w temperaturze nie większej niż 15o C, lecz perfekcyjne warunki zagwarantuje im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się stosować do obróbki kucharskiej, wyłącznie zużywać na zimno, jako dodatek do posiłków.
Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni C olej kokosowy (olej kokosowy – oferta) zatrzymuje postać stałą, jest biały, ma dostrzegalny i ogromnie przyjemny koksowy aromat. W wyższej temperaturze staje się ciekły. Trzeba wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego.