Skip to content

Olej kokosowy, olej wyprodukowany z lnu
Len znany jest ze swych zalet już od czasów antycznych. Obecnie olej z nasion lnu wyciskany na zimno, wykorzystywany jest do celów zdrowotnych, kosmetycznych, kucharskich. Z kolei wyciskany na gorąco, posiada użycie fachowe do produkcji farb, lakierów, barwników, kitu i kalafonii artystycznych.

Len sławny jest ze swych zalet już od czasów zamierzchłych. Aktualnie olej z nasion lnu tłoczony na zimno, używany jest do celów medycznych, kosmetycznych, kulinarnych. Natomiast tłoczony na gorąco, ma zastosowanie techniczne do wytwórczości farb, lakierów, pigmentów, kitu i kalafonii artystycznych.

Olej kokosowy
Autor: Phu Thlnh Co
Źródło: https://www.flickr.com
Zawarte w nasionach lnu składniki posiadają działanie ochraniające otoczkę śluzową systemu pokarmowego. Wyciskany na zimno z siemienia lnianego olej lniany mieści niezwykle dużo kwasów omega-3. Badania naukowe wskazują, że dobra wielkość w diecie omega 3 może być lekiem, również działać zapobiegawczo na sporo schorzeń połączonych z pracą mózgu, takich jak depresje, czy dolegliwości maniakalno-depresyjne, również choroba Alzheimera.

Jeśli używamy olej lniany, łatwo pozyskamy właściwe stosunki omega 3. A jeżeli na dodatek spożyjemy porcję ryb parę razy w tygodniu, mamy możliwość być spokojniejsi o własne zdrowie. Ażeby olej nie zaprzepaścił swoich drogocennych właściwości, musi być właściwie wyrabiany i przechowywany (kliknij). Potrzebuje być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod wpływem światła zaczyna się starzeć i oksydować. Olej (olej dla koni) lniany powinien mieć płynną spoistość i być idealnie klarowna. absorbuje inne zapachy, w związku z tym wypada opakowania precyzyjnie zamykać. Oleje (Zdrowystragan – sklep z eko-żywnością) powinno się składować w temperaturze nie większej niż 15o C, lecz perfekcyjne warunki zagwarantuje im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się stosować do obróbki kucharskiej, wyłącznie zużywać na zimno, jako dodatek do posiłków.

Znakomity olej kokosowy odnalazł przeznaczenie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swym właściwościom leczniczym i pielęgnacyjnym. Jest najważniejszym środkiem na odchudzanie. Umożliwia bowiem pozbyć się nadwagi bowiem nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest użytkowany do produkcji werwy i wypalania kalorii.
Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni C olej kokosowy (olej kokosowy – oferta) zatrzymuje postać stałą, jest biały, ma dostrzegalny i ogromnie przyjemny koksowy aromat. W wyższej temperaturze staje się ciekły. Trzeba wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*