Skip to content

Polskie superfoods pod postacią owoców i jarzyn. Duża zawartość minerałów i witamin i mała kaloryczność
Nie od dziś wiadomo, że w naszym kraju mamy wspaniałe owoce i warzywa. Wiele z rozpowszechnionych w naszym kraju produktów to tak zwane superfoods – jedzenie o dużej ilości substancji odżywczych o bardzo pozytywnym wpływie na organizm człowieka, jak witaminy, makro- i mikroelementy, przeciwutleniacze, nierozpuszczalny błonnik pokarmowy czy potrzebne tłuszcze.

Od dawna wiadomo, że w naszym kraju mamy wyśmienite owoce i jarzyny. Sporo z popularnych w naszym kraju produktów to tak zwane superjedzenie – jedzenie o bardzo dużej ilości substancji odżywczych o szczególnie pozytywnym wpływie na organizm człowieka, jak witaminy, mikro- i makroelementy, przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy czy dobre tłuszcze.

Produkty te pomagają nie tylko utrzymać dobre zdrowie, lecz również pomogą zatroszczyć się o zgrabną sylwetkę, podkręcić przemianę materii.

Kliknij na ten odnośnik i zgłąb więcej szczegółów w tekście – tamte wiadomości powiększą Twoją wiedzę na rozpatrywany w powyższym tekście temat!

Jeśli zamkniemy oczy i wymarzymy sobie, okazałe, soczyste jabłka czy pachnące gruszki czy inne krajowe owoce Polska serwuje je wszystkie – w sadach w czystych rejonach naszego kraju.

Owoce i warzywa warto zjadać na surowo, mają wtedy najwięcej dobrych właściwości, ale możemy je też mrozić, podsuszać, zakisić i robić z nich różne przetwory. Jeżeli chcemy wykonać większe ilości przetworów na miesiące zimowe, można znaleźć hurtownię najbliżej naszego miejsca zamieszkania wpisując słowa „owoce warzywa hurt”. Warto wcześniej zaplanować sobie, które dokładnie sałatki czy sosy będziemy robić, by oszacować, ile kilogramów jarzyn i owoców będziemy potrzebować. Pozostałości można oczywiście zamrozić, ale dobrze jest znaleźć punkt sprzedający hurtowo i zakupy podzielić sobie na kilka razy. Polecamy Jabłka z Polski, sprawdź!

Owoce i warzywa

Autor: Global Panorama
Źródło: http://www.flickr.com

Istotne jest też to, aby zużywać składniki zakupione na targu lub giełdzie jak owoce warzywa hurt, które akurat w konkretnym czasie są najbardziej dojrzałe, soczyste i aromatyczne. Wtedy przetwory będą najlepsze. Podobnie z zamrażaniem – należy zamrażać owoce i jarzyny, które są bardzo dojrzałe, zdrowe. Przypilnujmy tego wybierając owoce hurt, ponieważ korzystniejsza cena może także czasami sugerować gorszą jakość. Najlepiej spożywać je kiedy jest na nie sezon – są wtedy najlepsze, wiemy, że nie były przechowywane długo w chłodniach i nie potraktowano ich konserwantami by nie zepsuły się w transporcie.

Jeżeli chodzi o sezonowe warzywa czy grupy producentów owoców ma ich całkiem sporo, więc jest w czym wybierać praktycznie o każdej porze roku. Wiosną nowalijki, dorodne owoce przez całe lato – morele, czereśnie, agrest, jesienią gruszki, jabłka, śliwki, cukinia, kabaczek i dynia, a zimą – przetwory, kapusta kiszona czy ogórki kiszone.

Dominujące w diecie polskie warzywa i owoce to naprawdę najlepszy wybór. Szczególnie kiedy znajdziemy dobrego dostawcę, który zaoferuje nam warzywa i owoce hurt. Przy większych zamówieniach możemy planować tygodniowe, różnorodne i zdrowe menu.