Choć nie brakuje entuzjastów kiełbas z grilla, coraz chętniej sięgamy też po inne drogi. Prym wiodą burgery, lecz na ruszt coraz częściej trafiają też warzywa, a nawet owoce. Zobacz, czym zadziwić znajomych podczas pikniku!
Burgery, zatem zrazy wołowe schowane w chrupiącej bułce, cieszą się w naszej ojczyźnie coraz to większą popularnością. Możemy je łączyć z dowolnymi dodatkami a także wymyślnymi marynatami. Jednakże debiutantów uprzedzamy – jest to jedna z najtrudniejszych potraw do upichcenia na grillu. Dobra wołowina to jedna druga sukcesu. Do wykonania hamburgera w odsłonie klasycznej będziemy potrzebowali niewielu dodatków: mięsa, pieprzu, musztardy dijon jak też Sosu Worcestershire. Całość mieszamy i kształtujemy zrazy, które później układamy na natłuszczonym ruszcie czy tacce. Jeżeli komuś zależy na czasie, zrazy winny być troszeczkę cieńsze, niewskazane jest jednakże grillowanie na wielkim ogniu. Wywracamy je na drugą stronę, jednak co ważne, nie dociskamy do grilla, ażeby mięso nie straciło soków. Jeżeli ktoś lubi swojskie smaki, może przygotowywać burgera na polską nutę. Wtedy zmieloną wołowinę mieszamy z bułką tartą, jajem, cebulą, pieprzem i solą. Firmy mięsne posiadają w swojej ofercie gotowe wyroby mięsne, już przyprawione które starczy wrzucić na grill.

Źródło: http://www.flickr.com
Po wegetariańsku. Dania z rusztu nie muszą być mięsne. Coraz to częściej klasyczne szaszłyki substytuujemy wegańskimi. Robi się je ogromnie szybko, a do tego są smaczne i zdrowe. Do ich wykonania konieczne są tylko patyczki oraz dowolne warzywa albo owoce, przykładowo czerwona bądź zielona papryka, cebula, cukinia, pomidory koktajlowe lub ananas. Kroimy je na paseczki czy w talarki. To doskonałe rozwiązanie nie jedynie dla wegetarian – będzie stanowić urozmaicenie także dla miłośników kiełbasek oraz steków oraz kiełbasek.
Smaczną a także prostą do zrealizowania warzywną przekąską są pieczarki z grilla. Możemy je podpiekać bezpośrednio na grillu w wersji saute, jednakże jeśli ktoś ceni sobie bogate, po odcięciu nóżki może nafaszerować kapelusz, np. szpinakiem doprawionym pieprzem oraz czosnkiem. Smak owej potrawy będzie ciekawszy, jeśli dodamy suszone pomidory. Faszerowane pieczarki możesz również obsypać serem.