Skip to content

Wypróbuj olej jojoba oraz kremy z filtrem – chroń o swoją skórę

Olej jojoba jest własną budową zbliżony do sebum emitowanego przez ludzką skórę. Za mała ilość sebum charakteryzuje cerę suchą, skłonną do zmarszczek. Dla takiej skóry olejek jojoba podmienia w pewnym sensie zwykłe sebum i zapobiega tym samym wysuszeniu skóry. Cera zostaje należycie nawilżona, jest miękka i jędrna. Przy nadmiernym emitowaniu sebum skóra jest tłusta i podatna na wypryski. W takim wypadku olej jojoba działa hamująco na rzeczywiste wydzielanie sebum. Dzięki tej regulacji olej jojoba przyspiesza regenerację komórek cery.

Olej jojoba jest swą strukturą zbliżony do sebum emitowanego przez ludzką skórę. Za mała wielkość sebum cechuje cerę suchą, skłonną do zmarszczek. Dla takiej skóry olejek jojoba podmienia niejako rzeczywiste sebum i zapobiega tym samym przesuszaniu cery. Skóra pozostaje należycie nawilżona, jest miękka i jędrna. Przy przesadnym emitowaniu sebum cera jest tłusta i podatna na wypryski. W takim przypadku olej jojoba działa hamująco na naturalne wydzielanie sebum. Dzięki owej regulacji olej jojoba aktywuje regenerację komórek skóry. Ochrania naturalną kwaśną warstwę osłonową skóry, dzięki temu cera pozostaje młoda, plastyczna i równa. Olej (olej dla koni) jojoba jest szeroko używany do wyrobów kremów, maści i balsamów. Wykorzystuje się go też w preparatach do kąpieli, do masowania, a także do demakijażu. Jako że nie posiada swego charakterystycznego aromatu, jest też stosowany jako medium do pachnideł. Perfumy na bazie oleju jojoba nie są tak intensywne, ich wytrzymałość jest za to wiele większa.
krem
Autor: TIM HOGGARTH
Źródło: http://www.flickr.com

Olejek jojoba mieści dużo witaminy A, która wspiera zwykłe działanie skóry, witaminę E, jaka aktywuje regenerację skóry i zwalnia proces starzenia się, witaminę F, która działa stymulująco na skórę i cały organizm – zatroszcz się o swoją skórę . Ponieważ krzewy jojoba rosną z dala od centrów fabrycznych, aby nie powiedzieć z dala od cywilizacji, olej jojoba charakteryzuje się imponującą wprost nieskazitelnością, nie zawiera pestycydów i pozostałych materiałów toksycznych.

Ogromne znaczenie ma olej jojoba w leczeniu trądziku i łuszczycy, a nawet łupieżu. Przy trądziku nie tylko normuje wydzielanie sebum, ale też koi stany zapalne. Przy łupieżu, łuszczycach i egzemach działa nawilżająco i łagodząco. Olej jojoba działa bakteriostatycznie, co jest również bardzo korzystne w schorzeniach skórnych.

Olej jojoba jest naturalnym zabezpieczeniem przed promieniami słonecznymi – chroń ciało przed promieniami UV z kosmetykami przeciwsłonecznymi. Przy użyciu oleju jojoba jest możliwość nie tylko uniknąć oparzenia słonecznego, prócz tego opalenizna ma ładny oliwkowy odcień i utrzymuje się niezwykle długo. Kosmetyki przeciwsłoneczne (opticalove.com/pl/przeciwsloneczne) są nieodzowne do ochrony skóry przed złym postępowaniem promieni słonecznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*