Skip to content

Z jakiego powodu kawa jest tak chętnie pitym napojem, jakie są główne zasady przy jej paleniu.
Kawa jest razem z herbatą ogromnie popularnym napojem, każdego dnia są wypijane na świecie bardzo duże ilości kubków. Jest serwowana na dużo rozmaitych sposobów, w zasadzie w każdym kraju preferowane są inne techniki jej podawania i parzenia. Obecnie na świecie dominują dwie główne odmiany, to znaczy Robusta i Arabica. Odmiany te w pierwszej kolejności się różnią wyglądem ziaren, Arabica ma ziarna płaskie, nieco wydłużone, za to Robusta jest mniejsza i bardziej owalna.

Kawa jest obok herbaty jednym z najpopularniejszych napojów, codziennie są wypijane na świecie ogromne ilości filiżanek. Jest serwowana na dużo różnych sposobów, w praktycznie każdym rejonie preferowane są odmienne metody jej parzenia i podawania. Aktualnie na świecie popularne są dwa podstawowe rodzaje kawy, to znaczy Arabica i Robusta. Obie te odmiany w pierwszej kolejności się różnią wyglądem samych ziaren, Arabica ma płaskie ziarna, nieco wydłużone, za to Robusta jest mniejsza i bardziej owalna.

Zdecydowanie większa różnica jest w smaku, bez żadnego problemu mogą ją wyczuć nawet mniej wprawni miłośnicy kawy. Np. kawa arabica ma większą delikatność w smaku, czasami wyczuwa się w niej subtelne korzenne lub czekoladowe nuty. Z kolei Robusta jest bardziej wyrazista, smakuje bardziej cierpko i gorzko. Jej charakterystyczną cechą jest to, że posiada znacznie więcej kofeiny, przez co dużo lepiej pobudza. W sumie ciężko zdecydować, która z tych kaw będzie lepsza, jedni kawosze będą lubili delikatniejszą Arabicę a z kolei pozostałym bardziej będzie smakował ostry smak Robusty.

kawa

Autor: Segafredo Zanetti
Źródło: Segafredo Zanetti

Jednak w rzeczywistości poza samym rodzajem ziaren bardzo duży wpływ na smak będzie miała metoda jej palenia. Pomimo pozorów nie należy to do łatwych rzeczy, palenie wymaga sporego doświadczenia i odpowiedniego wyposażenia. Proces ten składa się z paru etapów i w zależności od tego, jak zostaną przeprowadzone można uzyskać różny aromat i smak. W czasie palenia zachodzi w ziarnach dużo procesów chemicznych, jakie uwalniają szereg związków eterycznych które są odpowiedzialne za wspaniały smak i zapach, jaki posiada kawa palona.

Duże firmy sprzedające kawę palą ją w sposób zautomatyzowany, w ogromnych maszynach. Nie można stwierdzić, że taka właśnie kawa jest zła, lecz jest przewidywalna, smak dopasowany będzie do preferencji większej części odbiorców. Jeśli ktoś będzie chciał znaleźć coś naprawdę oryginalnego i smacznego, to ciekawą opcją może być jakaś niewielka palarnia kawy.

Jeśli przedstawiany tekst jest dla Ciebie ciekawy, odwiedź ten link patelnie gastronomiczne elektryczne, a dowiesz się więcej informacji, które Cię bardzo zaciekawią.

W takich miejscach właściciele często lubią eksperymenty, dzięki czemu można trafić na rzeczywiście niezwykłe smaki.

Źródło informacji –