Skip to content

Z jakiego powodu kawa jest tak chętnie pitym napojem, jakie są główne zasady przy jej paleniu.
Kawa jest obok herbaty jednym z najpopularniejszych napojów, każdego dnia wypija się jej na świecie ogromne ilości filiżanek. Jest serwowana na wiele rozmaitych sposobów, w praktycznie każdym rejonie preferowane są inne techniki jej parzenia i podawania. Aktualnie na świecie dominują dwie główne odmiany, czyli Arabica i Robusta. Odmiany te różnią się wyglądem samych ziaren, Arabica ma ziarna płaskie, nieco wydłużone, z kolei Robusta jest mniejsza i bardziej owalna.

Kawa jest obok herbaty jednym z najpopularniejszych napojów, codziennie są wypijane na świecie ogromne ilości filiżanek. Jest serwowana na dużo różnych sposobów, w praktycznie każdym rejonie preferowane są odmienne metody jej parzenia i podawania. Aktualnie na świecie popularne są dwa podstawowe rodzaje kawy, to znaczy Arabica i Robusta. Obie te odmiany w pierwszej kolejności się różnią wyglądem samych ziaren, Arabica ma płaskie ziarna, nieco wydłużone, za to Robusta jest mniejsza i bardziej owalna.

Zdecydowanie większa różnica jest w smaku, bez żadnego problemu mogą ją wyczuć nawet mniej wprawni miłośnicy kawy. Np. kawa arabica ma większą delikatność w smaku, czasami wyczuwa się w niej subtelne korzenne lub czekoladowe nuty. Z kolei Robusta jest bardziej wyrazista, smakuje bardziej cierpko i gorzko.

Czy posty zaprezentowane na tej witrynie proste makarony ogólnie Cię uszczęśliwiły? Mamy nadzieję, że tak. Jednakże, jeżeli pragniesz więcej, to wejdź tutaj.

Jej charakterystyczną cechą jest to, że posiada znacznie więcej kofeiny, przez co dużo lepiej pobudza. W sumie ciężko zdecydować, która z tych kaw będzie lepsza, jedni kawosze będą lubili delikatniejszą Arabicę a z kolei pozostałym bardziej będzie smakował ostry smak Robusty.

kawa

Autor: Segafredo Zanetti
Źródło: Segafredo Zanetti

Jednak w rzeczywistości poza samym rodzajem ziaren bardzo duży wpływ na smak będzie miała metoda jej palenia. Pomimo pozorów nie należy to do łatwych rzeczy, palenie wymaga sporego doświadczenia i odpowiedniego wyposażenia. Proces ten składa się z paru etapów i w zależności od tego, jak zostaną przeprowadzone można uzyskać różny aromat i smak. W czasie palenia zachodzi w ziarnach dużo procesów chemicznych, jakie uwalniają szereg związków eterycznych które są odpowiedzialne za wspaniały smak i zapach, jaki posiada kawa palona.

Duże firmy sprzedające kawę palą ją w sposób zautomatyzowany, w ogromnych maszynach. Nie można stwierdzić, że taka właśnie kawa jest zła, lecz jest przewidywalna, smak dopasowany będzie do preferencji większej części odbiorców. Jeśli ktoś będzie chciał znaleźć coś naprawdę oryginalnego i smacznego, to ciekawą opcją może być jakaś niewielka palarnia kawy. W takich miejscach właściciele często lubią eksperymenty, dzięki czemu można trafić na rzeczywiście niezwykłe smaki.

Źródło informacji –